8. januar 2012

Korak nazaj na slovenski medijski sceni

V sredo, 4. 1. 2012, je slovensko televizijsko sceno pretresla nepričakovana novica. Švedska medijska družba se je odločila ukiniti TV3 v Sloveniji. Novica je tako gledalce, kot tudi zaposlene zadela iznenada, saj ukinitve nihče ni pričakoval.

TV3 je v Sloveniji od leta 2006 gradila družba MGT in uspelo jim je zgraditi blagovno znamko, ki ima danes 11-odstotni tržni delež gledalcev. Tu se pojavi vprašanje, čemu se potem televizija ukinja? Po besedah odgovornih, situacija na slovenskem medijskem trgu ni dopustila TV3-ju deleža oglaševalskega materiala, ki bi ji pripadal glede na gledanost. ''Oglaševalske agencije so bile pod vplivom monopolnega položaja in budžetov niso razdeljevali sorazmerno'' je povedal Gregor Memedović, zdaj že bivši generalni direktor TV3. Družba MGT ne vidi potenciala v izboljšanju stvari v prihodnjih letih, zato se je televiziji odločila naresti konec.

Kaj to pomeni za slovensko medijsko sceno? Ogromen korak nazaj. Tu sploh ni važna večna bitka med javnimi in komercialnimi televizijami in večna nesoglasja med njimi. Pomembno je, da imamo televizijo, ki prinaša novosti, svežino in svojih vsebin ne ponavlja neprestano. TV3 nam je pripeljala mnoge serije (Glee, Pisarna, Laži mi, slovensko različico Top modela, Riba na oko, Ljubezen na seniku), ki jih računajoč na kakšne druge slovenske televizije na naših programih verjetno ne bi zasledili še kakšno leto ali več. Že napovedane serije na TV3, npr. druga sezona šova Ljubezen na seniku, tako ne bodo realizirane.

Možnost, da bi TV3 obstajala nemoteno naprej, brez podpore MGT-ja, so praktično neobstoječe. Kot je povedal programski direktor TV3 Igor Gajič: ''S tem, ko TV3 zapira svoja vrata, je v slovenskem medijskem prostoru nastala nepopisna škoda. Trg je izgubil kakovostnega tekmeca in zdravo konkurenco.'' Menim, da se s citatom lahko strinja velika večina nekdanjih gledalcev TV3-ja.

Pomembno je, da televizija gledalcem prinaša sveže in nove stvari in jim tako omogoča, da ostanejo v koraku s tem, kar gleda tudi preostanek razvitega sveta. Tragično je, da smo izgubili televizijo, ki je to slovenskim gledalcem omogočala. Naša majhna država bi se morala truditi držati korak s svetom, ne pa doseči, da ukinejo vsako stvar, ki to poskuša doseči.


Avtor: Nikki T.

Ni komentarjev:

Objavite komentar