27. maj 2011

6 stvari, ki sem se jih naučila z organizacijo PRebliska

 1. Nikoli ne bodo vsi zadovoljni ali študenti so lahko pravi penzionisti
To je žal nehvaležno dejstvo, ampak tako je. Ljudje smo si različni, imamo različne potrebe, predstave in želje. Zato pa obstaja ideja demokracije, »vladavine ljudstva« in prevlada večine nad manjšino.
Nekaj let nazaj sem šla po čistem naključju na dvodnevni izlet po vzhodni Italiji z avtobusom, polnim petdesetih upokojenih verskih fanatikov s povprečno starostjo 75 let. Na PReblisku me je dostikrat  spremljala asociacija na omenjene upokojenčke, ker so jim bili kdaj pa kdaj komentarji, vzdihi in pogledi kar preveč podobni. Čisto banalen primer: ko se določi postanek za 10 minut, se bo našlo nekaj ljudi, ki bo reklo, da je to pa res premalo. Ko se naslednjič določi postanek za 15 minut, se jih bo nekaj pritoževalo, da je to res preveč.
Kakorkoli, zaključek in nasvet je sledeč: čim prej se sprijazniš z dejstvom, da se mnenja razlikujejo, da se nekateri neradi prilagajajo in da nikoli, res nikoli ne bodo vsi zadovoljni in enotni, je svet lepši. Vse, kar ostane, je dobra in koristna ideja prevlade večine nad manjšino, ki nikoli ne zataji. To se je izkazalo v zadnji skupni odločitvi, o sprehodu po Zagrebu ali ne, kjer je bila večina enotna, da smo preutrujeni. Uau, kako dober občutek je občutek soglasja!


2. Mentaliteta južnih sosedov je res drugačna od slovenceljske
Pred PRebliskom še nikoli nisem bila v Beogradu, čeprav sem si tja vedno noro želela. Kot že veste, so nas v dveh dneh sprejele tri, fenomenalne in resnično uspešne oglaševalske agencije, New Moment, McCann Erickson in Bruketa&Žinić. Že od prvega maila in vzpostavitve kontakta z njihove strani začutiš neko karizmo, temperament, ki ga je v Sloveniji res malo, če sploh je. To je res neverjetno, da smo si v bistvu tako blizu, pa vendar tako daleč glede na odnose do ljudi. Zdi se mi, da so tako iskreno in pristno odprti in gostoljubni, da te kar vabijo k sebi s svojo pozitivno energijo. Če bi se odločala, v kakšnem okolju bi delala , oziroma v kateri državi, bi si veliko raje izbrala Hrvaško ali Srbijo kot pa Slovenijo, ker gre za popolnoma drugačne odnose med ljudmi. Mogoče gledam iz distance in zato preveč idealistično, ampak tudi slovenske agencije gledam iz distance, pa se kljub temu tako močno čuti ta napetost med ljudmi, konstantno pretvarjanje. Predvsem pa pri nas vidim problem v prepletanju manjvrednostnega kompleksa z večvrednostnim. In mislim, da ravno iz teh kompleksov izhaja ta nenehen »back off attitude« in nepristnost v odnosih.

3. Keep calm and carry on
Sem »die hard« optimist, ker sem ugotovila, da je to edini način odnosa do sveta, ki mi omogoča, da uživam resnično vsak dan. Ampak včasih se stvari res odvijajo po Murphyjevem zakonu. Vsi, ki ste se udeležili PRebliska, veste, da so zamude žal povzročile kar precej zmede in premikov v planu. V takšnih primerih ti pesimizem in obupavanje nad situacijo res ne delata usluge. Koristijo trije globoki vdihi, ocena situacije in reševanje problema. In ravno to nam je pomagalo (malo pa tudi balkanska flegma), da smo imeli zabaven in izobraževalen, a žal natrpan PReblisk.

4. Samo šofer lahko oceni čas vožnje in nihče drug  
Na kratko: nikoli, nikoli in nikoli ne ocenjujte poti, kjer še niste bili, po Michelinu! (Tudi prištevanje ur ne pomaga.) Vedno in nikoli drugače stopite v kontakt s šoferjem (in ne lastnico podjetja) in mu popolnoma zaupajte tudi, če niste povsem prepričani, da ima prav (hvala Štefanu). 

5. Presenteljivo dobra kombinacija Jägermaistra z jabolčnim sokom
Za potešitev žeje v večernih urah je večina veselo konzumirala Jägermaister. To pa ne bi bilo tako zabavno, če ne bi posebne »pipete«, ki smo jo namestili na navoj steklenice. Samo otročje lahek pritisk na pumpico in že je kozarec poln, brez polivanja mize in ljudi okoli tebe!

6. "Pomoč, sodelovanje in zaupanje" se sliši klišejsko, ampak deluje!
PReblisk ne bi bil tako super, če ne bi imela ob sebi super ekipe, ki mi je popolnoma nesebično pomagala in urejala stvari še zadnji dan oziroma zadnje ure. V takih primerih sta sodelovanje in zaupanje resnično pomembna in res je bil pravi blagor imet takšno pomoč. Amen!

Avtor: Pavlina



Ni komentarjev:

Objavite komentar